Tvrdý javor je rozšírený najmä vo východnej časti Kanady a Spojených štátov, u nás je často známy pod názvom javor kanadský. Od európskeho javora sa líši podstatne vyššou tvrdosťou, čo z neho robí perfektný materiál na podlahy. Do strednej Európy sa dováža javor najčastejšie z Ruska, ktorý sa charakteristikami podobá skôr na brezu. Javor kanadský má úplne odlišné vlastnosti, preto si tieto dve dreviny netreba zamieňať,
Tkz. kanadský javor je okrem iného známy aj tým, že produkuje javorový cukor a javorový sirup, preto sa často používa aj alternatívny názov javor cukrový.
Zaujímavosťou je, že na rozdiel od iných drevín, u tvrdého javora sa častejšie používa beľové drevo. To má bledé sfarbenie v škále od takmer bielej po krémovú, občas s červenkastým až zlatistým odtieňom. Jemné svetlo-hnedé linky vyznačujú na reze letokruhy,
Priebeh vlákien je prevažne rovný, často je však aj vlnitý, textúra hladká, hodvábne lesklá.